Starfield
Login
Gebruiker:
Wachtwoord:
Vergeten?

Registreer nu!
Nu Online
16 gebruiker(s) online (11 gebruiker(s) in FORUM)

Ingelogd: 0
Anoniem: 16

meer...





Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
Ik twijfel of ik een videokaart voor mijn Amiga 4000D moet kopen of een Mediator board ja of nee.

Op zich is het leuk om Workbench in een betere resolutie te kunnen draaien, maar aan de andere kant loopt geen enkele commercieele game loopt in RTG zover mij bekend, dus op dat punt weinig voordeel lijkt me.

Ik neem aan dat er hier bij de Amiga fans wel veel kennis is over deze opties.

Werkt een videokaart in de Mediator direct onder P96 of werkt dat weer heel anders ? Werkt een Voodoo 3 bijvoorbeeld sneller dan bijvoorbeeld een Picasso 2 of CV64 videokaart ?

Posted on: 2016/11/2 18:33
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
Een videokaart zorgt wel de mogelijkheid om hogere resoluties om met Workbench te werken. Voor het bewerken van plaatjes en bekijken ervan ziet er wel beter uit.

Een Mediator met een Voodoo 3 kaart kun je spellen zoals Quake en Quake 2 kun je iets soepeler spelen, maar scheelt niet veel. Je moet wel Warp3D voor installeren en deze werkt alleen op een Voodoo 3 kaart en niet een ATI Radeon 9250 kaart.

Je kunt ook het geheugen van de videokaart gebruiken als RAM geheugen, maar je hebt wel een processor nodig die een MMU bezit zoals de 3640 kaart of een Cyberstorm.

Een Mediator board maakt het ook mogelijk om andere uitbreidingskaarten erin te zetten zoals een Soundblaster 128 geluidskaart, 100MBit Realtek kaart en andere PCi kaarten die kunt vinden op Elbox.com

De videokaart werkt samen met P96, maar je moet wel zelf de resolutie en aantal kleuren configureren door drag en drop principe.

Posted on: 2016/11/2 20:34
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Moderator
Offline
Joined: 2007/7/23 7:21
From: Friesland
Posts: 1708
Quote:

arno wrote:
Ik twijfel of ik een videokaart voor mijn Amiga 4000D moet kopen of een Mediator board ja of nee.

Op zich is het leuk om Workbench in een betere resolutie te kunnen draaien, maar aan de andere kant loopt geen enkele commercieele game loopt in RTG zover mij bekend, dus op dat punt weinig voordeel lijkt me.

Ik neem aan dat er hier bij de Amiga fans wel veel kennis is over deze opties.

Werkt een videokaart in de Mediator direct onder P96 of werkt dat weer heel anders ? Werkt een Voodoo 3 bijvoorbeeld sneller dan bijvoorbeeld een Picasso 2 of CV64 videokaart ?


Je hebt gelijk dat de oudere AGA en ECS spellen er niet opdraaien, maar er zijn natuurlijk zat spellen die dit wel doen of de keuze hebben via een screenmode requester.

De Mediator Di voor de 4000 heeft naast de PCI slots ook nog de Amiga Zorro sloten dus in principe kun je Zorro kaarten (die je nog hebt) mixen met goedkope PCI kaarten, zoals een geluidskaart of een netwerkkaart.

De Mediator Di heeft echter geen videoslot, dus voor een scandoubler niet geschikt, of je zou de Indivision AGA op het moederbord van de 4000 moeten prikken.

De Mediator D voor de 4000 heeft wel een videoslot, maar dan moet je je 4000 ook in een tower inbouwen.


Ik heb de Mediator voor de desktop gekocht, de black edition die dit jaar uitkwam, hierin passen ook 3Volt PCI kaarten, dus een wat ruimere keuze in Radeon kaarten (maar niet alle kaarten zijn compatible!)
Het werk allemaal onder Picasso96.

Ook zit er een PCI geluids en netwerkkaart in, welke een stuk goedkoper zijn dan Amiga Zorro varianten.

Heb je wel een beetje cpu in je machine, minimaal 68040 ?

Posted on: 2016/11/3 10:02
_________________
Amiga 500, 600 Vampire 2, 1200, 4000, Minimig, Blizzard PPC, CyberstormPPC, AmigaOS4.1 Classic, PowerBook G4 Morphos 3, AmigaONE 500 Amiga OS4.1
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
Dank voor de tips! Dus Picasso96 is gewoon mogelijk begrijp ik. Bij voorkeur een Voodoo 3 kaart erbij kopen lijkt me dus het advies ?

Er zit een 040 in mijn Amiga 4000 op een 3640 bordje. Zou het nog lonen om zo'n 060 adapter in elkaar te zetten om hem om te gaan bouwen naar een 060 ?

Posted on: 2016/11/4 12:41
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
Het zou lonen. Ik heb mijn 3640 ook met een 060 adapter erop gezet en daarnaast een upgrade gedaan naar rev 3.2 van het bordje en remove 2 waitstates mod laten doen.

Het laatste beveel ik aan, omdat je de aansturing van geheugen en de input en output net zo snel wordt als een 3630 kaart.

Bij het upgrade naar een 68060 met MMU en FPU moet je wel aangepaste Kickstart ROMS nodig om de 060 aan de praat te krijgen tijdens het booten.

Posted on: 2016/11/4 18:16
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
Leuk! Voor de rev 3.2 en remove 2 waitstates zullen denk ik 1 of meerdere GALs moeten worden vernieuwd op het 3640 bordje ?

Posted on: 2016/11/5 12:51
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/4/9 3:20
From: Leiden
Posts: 681
Quote:

amiga1260 wrote:

Bij het upgrade naar een 68060 met MMU en FPU moet je wel aangepaste Kickstart ROMS nodig om de 060 aan de praat te krijgen tijdens het booten.


Over welke aangepaste kickstart heb je het dan?

Dacht dat de 060 werd geactiveerd via de 68060.library die wordt geactiveerd door de 68040.library die weer wordt geactiveerd door SetPatch?

En met activeren wordt dan bedoeld de verschillende patches die nodig zijn voor compatibiliteit met b.v. de 68881/2 FPU

Of is dit speciaal nodig voor een geupgrade 3640?

Posted on: 2016/11/5 13:16
_________________
Amiga 1200 50MHz 060 175MHz 603e - Amiga 4000T 50MHz 060 200MHz 604e
Amiga 3000T 50MHz 060 - Amiga 3000UX 55MHz 060 500MHz 750l - Tabor - X5040
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
@Hedeon: er moet in de Kicksrtart rom 3.1 een aangepaste versie van exec.library erin zitten, anders start het niet op. Bij een 68060 EC of LC kun je wel zonder problemen opstarten met het laden van de 68060 library.

@arno: Dat klopt dat er PALs en GALs vernieuwd moet worden.

Hieronder in deze topic lees je wat die mod doet.

http://www.amibay.com/showthread.php?19993-A3640-50Mhz!&highlight=remove+wait+state

Je kunt eens TSB vragen of hij ze voor je kan programmeren.

Posted on: 2016/11/5 16:01
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Moderator
Offline
Joined: 2007/7/23 7:21
From: Friesland
Posts: 1708
Quote:

arno wrote:
Ik twijfel of ik een videokaart voor mijn Amiga 4000D moet kopen of een Mediator board ja of nee.

Op zich is het leuk om Workbench in een betere resolutie te kunnen draaien, maar aan de andere kant loopt geen enkele commercieele game loopt in RTG zover mij bekend, dus op dat punt weinig voordeel lijkt me.

Ik neem aan dat er hier bij de Amiga fans wel veel kennis is over deze opties.

Werkt een videokaart in de Mediator direct onder P96 of werkt dat weer heel anders ? Werkt een Voodoo 3 bijvoorbeeld sneller dan bijvoorbeeld een Picasso 2 of CV64 videokaart ?


Als je nog meer informatie zoekt over de Mediator, men is bezig een īonofficiŽleī guide te maken:

https://mediators.github.io/

Posted on: 2016/11/9 12:27
_________________
Amiga 500, 600 Vampire 2, 1200, 4000, Minimig, Blizzard PPC, CyberstormPPC, AmigaOS4.1 Classic, PowerBook G4 Morphos 3, AmigaONE 500 Amiga OS4.1
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2009/1/6 19:41
From: Antwerpen, BelgiŽ
Posts: 126
Een nieuwe mediator met twee jaar garantie en de mogelijkheid goedkope PCI kaarten te plaatsen ( RTG, sound, USB, scsi, netwerk,... ) of enkel een PicassoIV of vergelijkbaar van 20 jaar oud die richting 400Ä (en soms meer) kost vandaag ... de keuze lijkt me snel gemaakt.

Het enige nadeel is misschien dat je apart een scandoubler moet kopen

Posted on: 2016/11/21 16:15
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
Dat klopt, De indivision 4000 is een goede scandoubler.

Posted on: 2016/11/22 21:47
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Moderator
Offline
Joined: 2007/7/23 7:21
From: Friesland
Posts: 1708
Quote:

amiga1260 wrote:
Dat klopt, De indivision 4000 is een goede scandoubler.


Ja dat kan ik beamen. Ik heb er een in mijn Amiga 1200 en dat werkt prima. PAL wordt gescaled naar mijn LCD, zonder zwarte balken en zonder scanlines.

Posted on: 2016/11/24 12:59
_________________
Amiga 500, 600 Vampire 2, 1200, 4000, Minimig, Blizzard PPC, CyberstormPPC, AmigaOS4.1 Classic, PowerBook G4 Morphos 3, AmigaONE 500 Amiga OS4.1
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
Werkt de Indivision 4000 ook samen met de Mediator in een A4000D ?

Posted on: 2016/12/6 22:02
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
Ja, die werkt samen met de Mediator.

Posted on: 2016/12/7 5:07
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
En hij past ook nog in de A4000D behuizing samen met de Mediator ? Dat lijkt mij met 4 sloten nog een uitdaging.

Posted on: 2016/12/7 13:28
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
Hier een foto hoe ik gedaan heb.

Het backplate heb ik van Beavis gekocht op Amibay.

Attach file:



jpg  WP_20161125_21_56_04.jpg (922.79 KB)
158_584862fc1bc74.jpg 2100X1182 px

Posted on: 2016/12/7 20:29
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
Ja dat leek me dus ook een 'uitdaging' zo te zeggen

Posted on: 2016/12/10 16:59
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2008/4/11 5:32
From: Gennep
Posts: 1571
Ik heb zelf de Mediator A4000 V3 en ik heb de volgende kaarten inzitten:

ATI Radeon 9200 256 MB Videokaart PCI
Realtek 10/100 MBIT Netwerkkaart PCI
FastLane Z3 SCSI controller Zorro
Prisma MegaMix Kaart Zorro
Big RAM Plus 256 MB geheugenuitbreidingskaart Zorro

Posted on: 2016/12/10 22:25
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Moderator
Offline
Joined: 2007/7/23 7:21
From: Friesland
Posts: 1708
Quote:

arno wrote:
En hij past ook nog in de A4000D behuizing samen met de Mediator ? Dat lijkt mij met 4 sloten nog een uitdaging.


De Indivision komt natuurlijk op het moederbord, dus die zie je niet meer, hij zit onder het Mediator bridgeboard:


















En je hebt je Zorro sloten ook nog, dus er kunnen nog wel meer als 4 in:




































De nieuwste Zorro 2/3 kaarten zijn ook meestal maar 1 slot in lengte, zodat je nog al wat kwijt kan in een desktop:

ZorRAM geheugenuitbreiding

Deneb USB kaart

MNT VA2000 grafische kaart


Bij een Voodoo 3 kaart, welke passief gekoeld is, wordt de boel wel warm, dus een fan kan geen kwaad....

Posted on: 1/13 19:27
_________________
Amiga 500, 600 Vampire 2, 1200, 4000, Minimig, Blizzard PPC, CyberstormPPC, AmigaOS4.1 Classic, PowerBook G4 Morphos 3, AmigaONE 500 Amiga OS4.1
Create PDF from Post Print


Re: Elbox Mediator board, is het wat ?
Typische typist
Offline
Joined: 2010/6/12 18:12
From: Utrecht
Posts: 66
Ziet er cool uit! Zelfs nog een ongebruikt PCI slot, 2e videokaart misschien

Posted on: 1/13 23:24
Create PDF from Post Print







Post Reply
AccountName   Password   Login
Message:



© 2007-2017 AmigaScene.nl