Starfield
Login
Gebruiker:
Wachtwoord:
Vergeten?

Registreer nu!
Nu Online
11 gebruiker(s) online (1 gebruiker(s) in NIEUWS)

Ingelogd: 0
Anoniem: 11

meer...

(1) 2 3 4 ... 149 »
Algemeen 30 Jaar Amiga Categorie: Algemeen
Posted by rayon on 2015/7/23 0:30:15 (214 reads)

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Amiga 1000 werd geïntroduceerd door Commodore Business Machines. Er werd toen groots uitgepakt in het Lincoln Center in New York op 23 juli 1985.
Tijdens deze presentatie waren o.a. gasten aanwezig als Debby Harry (Blondie) en Andy Warhol; Andy gaf een showtje weg door interactief Debby digitaal te bewerken met Pro Paint v27.
Er werd een nieuwe standaard gezet op gebied van video, audio en multitasking voor de consument. Dit zette de Amiga als frontrunner in de jaren die zouden volgen.

Jaren van intensieve ontwikkeling gingen vooraf aan de lancering door Jay Miner en zijn team. Jay had een reputatie bij Atari waar hij o.a. verantwoordelijk was voor chipdesign van de Atari 2600 en andere 8-bitters. Jay had allerlei ideeën om iets te doen met de 68000 CPU maar Atari zag daar niets in. Hij stapte op en ging verder met een nieuw bedrijf Hi-Torro dat later werd hernoemd naar Amiga Corporation. Met een klein team werkte hij aan "Lorraine", een prototype wat uiteindelijk de Amiga moest worden.
Er lag een visie om een high-end games machine te maken voor flightsimulators (dat was Miners droom).
Uiteindelijk bleek het concept een alleskunner en de Amiga als eerste multimedia computer was geboren. Flitsende graphics met 4096 kleuren toverde van alles op het scherm. Deze technologie was erg interessant.
Er waren dan ook kapers op de kust om de technologie te kopen waaronder Atari, maar het was uiteindelijk —Commodore— die Amiga kocht.

De audio was voor zijn tijd subliem en deze 4 kanaals 8 bit stereo chipset liet menig computerliefhebber verbazen. De eerste populaire audio app was The Ultimate SoundTracker die het fenomeen tracker muziek groot maakte *de mod files*. Vele andere apps volgde zoals NoiseTracker, StarTracker en ProTracker zullen bij menig Amiga gebruiker nog wel bekend zijn.
Dat de audio-chipset zeer flexibel was bleek al snel. Software bouwers kwamen er achter dat je bijvoorbeeld 8 kanalen kon maken of 14 bits geluid uit het chipset kon persen. Uiteindelijk maakte apps hier dan ook gebruik van; bekende zijn TFMX Editor, Oktalyzer en OCTAMED (die laatste ondersteunde uiteindelijk 64 kanalen).
De Amiga kon ook 'praten' doormiddel van de bij het besturingsysteem Workbench megeleverde Speech Synthesizer van SoftVoice, Inc. "This is Amiga speaking".

De jaren na de lancering in 1985 waren heel succesvol. De opvolger de Amiga 500 uit 1987 die zijn weg vond naar menig tienerkamer was het grootste verkoopsucces. Diezelfde tiener had in één klap een machine waar alles op gebied van mulitimedia mogelijk was. Wysiwyg was de Amiga ook niet vreemd en met DTP pakketten als PageSetter en PageStream konden dan ook mooie verslagen gemaakt worden.
De Amiga kon ook prima overweg op het gebied van 2D animaties, 3D rendering, video montage en bij menig TV station werden nieuwspagina's verzorgd door SCALA software.
Een interessant detail is dat naast het besturingssysteem Workbench ook AmigaBASIC werd meegeleverd dat was ontwikkeld door Microsoft.

Ook de games waren van zeer goede kwaliteit voor die tijd. De Amiga 500 liet jaren lang andere home computers, PC's en console achter zich op games gebied. Ondanks dat dezelfde game titels ook op die platformen uit kwamen moest de concurrentie het vaak doen met mindere graphics en blik geluid.
Jay Miners droom werd vervuld doordat ook vector-graphics werden ondersteund door de hardware en had vele flight simlators tot gevolg, zoals o.a. bekende titels als Falcon, Fighter Bomber, F/A-18 Interceptor en F29 Retaliator.

Al dat multimedia geweld was ook de —demoscene— niet onderbelicht gebleven. Uiteindelijk speelde dit een rol in wat er allemaal met de Amiga kon vanuit kunst perspectief. Voor de één was het een uitdaging iets te creëren wat niet eerder gedaan was, voor de andere was het puur vermaak om naar te kijken. Tot aan de dag van vandaag worden er nog steeds Amiga demo's en intro's gemaakt. Hier een voorbeeld uit 2013 gemaakt door de groep Elude.

Er is helaas ook een keerzijde geweest in de reputatie van Amiga. Na het succes van de eerste modellen Amiga 1000 en 500 heeft Commodore het succes niet weten vast te houden met de opvolgers, wat resulteerde in tegenvallende omzet.
De verkopen van de Amiga 1200 kwamen niet in de buurt van de Amiga 500 en de Amiga CD32 die de doorbraak moest maken zette niet door.
Ondanks dat Commodore nooit heeft gepubliceerd hoeveel aantallen er zijn gemaakt is er volgens onderzoek gebleken dat er zo'n 5 miljoen Amiga's over de toonbank zijn gegaan (alle modellen). Waarbij de landen Duitsland en Engeland verreweg de grootste afnemers waren die beide goed waren voor meer dan 50% van alle verkopen. Bron.

Na het faillissement van Commodore heeft het nog even doorgemodderd. De Duitse computergigant Escom kocht in 1995 de Amiga boedel voor 14 miljoen Dollar en heeft vervolgens bij Solectron een slordige 140.000 nieuwe Amiga 1200's laten produceren en uitgebracht onder de naam Amiga Technologies. Alleen zat de markt niet te wachten op een nieuwe productie van een bijna 4 jaar oude Amiga 1200 computer —toen deze uit kwam in 1992 al niet veel nieuws bracht—.
De Amiga werd links en rechts ingehaald door PC's, Macs en game consoles in die tijd. Met de komst van populaire 3D games zoals Wolfenstein en Doom kon de oude grafische-chipset gebaseerd op 1985 ontwikkelde architectuur het niet meer bijbenen.
Toen Escom in Juli 1996 zelf failliet ging was er voorgoed een einde gekomen aan het Amiga-avontuur dat toen nog enige schaalgrootte kende.Met dank aan Jay Miner, het team en de investeerders die deze machine mogelijk hebben gemaakt en een cultuur van creativiteit hebben achtergelaten.
Ook Commodore heeft een groot aandeel gehad door de Amiga op de markt te brengen.

Artikel door: P. KosterAmiga 1000


Amiga 1000


Amiga 1000

Admin: Comments?
AmigaScene.nl aMIGAsCENE 8 jAAR! Categorie: AmigaScene.nl
Posted by rayon on 2015/7/22 0:30:00 (125 reads)

Vandaag is AmigaScene.nl 8 jaar geworden! Iedereen van harte!
Om het te vieren zijn de nummers van AGGF magazine online beschikbaar gesteld in PDF. -> hier <-Iedereen weer bedankt voor jullie bijdrage! Ook dank aan onze Belgische liefhebbers.
Oproep: wie heeft de uitgaven 1 t/m 8, 9 en 10 van de AGGF magazines? Stuur een PM.

Admin: Read More... | 1 comment
Algemeen Bijna 30 en het gonst... Categorie: Algemeen
Posted by rayon on 2015/7/20 23:00:00 (88 reads)

Na bijna 30 jaar zijn er nog altijd mensen die zich bezig houden met het onderwerp Amiga.
De laatste tijd gonst het dan ook in de media van Amiga verhalen dat het er op lijkt dat een nieuwe cyclus is aangebroken.
Op verschillende plaatsen worden er evenementen georganiseerd en zelfs recentelijk nog in ons eigen 020.Een Amiga die nog steeds de airco's regelt van 19 scholen . Een nieuw Amiga 1200 moederbord dat is aangekondigd . En iemand die maar besluit een behuizing te maken . Commodore die weer een PET gaat maken . Jeroen maakt een Commodore CD'tje . Tweakers die een filmpje maakt en problemen heeft met transcoding . Mr. Trevor die alles maar op koopt . Nifty article writer . Het rangerbord dat boven tafel is . Een potje Wings omdat het kan . Iemand die gelukkig is met DPaint 5 op OS4.

Zo gonst het maar door...

Admin: Comments?
Algemeen Nieuwe Amiga 1200 behuizing Categorie: Algemeen
Posted by rayon on 2015/7/19 13:00:00 (104 reads)

Er is een project aangekondigd dat als doel heeft een nieuwe behuizing te realiseren voor de Amiga 1200.
Er liggen verschillende ideeën op tafel zijn om de bestaande behuizing te verbeteren, zoals ventilatie sleuven in de trapdoor,
een extra compact flash slot, DVI video klepje, uitsparingen voor extra knoppen aan de zijkant en ruimte voor een display aan de bovenkant.Het project is reeds aangemeld op kickstarter en na goedkeuring zal binnenkort het project op Kickstarter verschijnen.

Edit: Kickstarer project toegevoegd.

Meer informatie is te vinden op Facebook | Lancering op www.a1200.net | Kickstarter project

Admin: Comments?
Hardware Individual Computers: Amiga Reloaded Categorie: Hardware
Posted by benny on 2015/7/7 23:10:00 (187 reads)

Een onverwachte aankondiging op de Amiga 30 beurs is de 'Amiga Reloaded'. Een moederbord met de oorspronkelijke AGA-chipset die in een Amiga 500 of 1200 behuizing kan worden geplaatst.
Dit bord is ter vervanging en verbetering van de huidige Amiga 1200 borden die na 20 jaar ook vaak mankementen gaan vertonen.
De voorlopige specificaties:

Gebruik makend van de Alice, Lisa, Paula en de twee CIA chips.
Sneller geheugen waardoor de 2MB chipram niet is begrensd in hoge resoluties zoals nu het geval.
Er wordt geen cpu meegeleverd, je kan (waarschijnlijk) je huidige Blizzard turbokaart gebruiken of een van ACA turbokaarten van Individual Computers.
Als voeding wordt een laptop voeding gebruikt.
De audio-uit cinch bussen worden vervangen door een 3.5 inch stereo jack plug zoals tegenwoordig gebruikelijk is.
Standaard zit er een zwart/wit beeldschermuitgang op: RGB is optioneel (vanwege het formaat van het bord) en er is een optionele flickerfixer mogelijk in de vorm van een aangepaste Indivision AGA.
De PCMCIA poort is verdwenen, hiervoor in plaats komen twee Compact Flash aansluitingen, een interne en een die extern te gebruiken is.
Er komt een 1MB Flashrom op met een eigen 3.1 Kickstart ROM.
Er komen twee klokpoorten op het bord.
De Reloaded krijgt een 'IO mass storage' bus met dezelfde snelheid als Zorro III.
Er komen poorten op voor het aansluiten van de Individual netwerk- en USB-kaarten.

De standaard aansluitingen voor joystick, muis, printer, sampler worden ook op het bord gemaakt zodat je al deze hardware weer kunt gebruiken.

Het bord zal volgend jaar op de markt komen voor rond de 200 euro.

Admin: Read More... | 1863 bytes more | Comments?
(1) 2 3 4 ... 149 »
© 2007-2015 AmigaScene.nl